SquashSquash pályák


Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
8-16 h 1800 Ft 1800 Ft 1800 Ft 1800 Ft 1800 Ft 2000 Ft 2000 Ft
16-21 h 2500 Ft 2500 Ft 2500 Ft 2500 Ft 2500 Ft 2000 Ft 2000 Ft


Diákkedvezmény:
hétfőtől péntekig 8.00 és 15.00 óra között diákoknak 1500 Ft/óra/pálya


Az árak óránként, adott intervallumban értendők.


Bérletek:


- 10 alkalmas: 18.000 Ft

- 10 alkalmas diák: 13.000 FtÜtő bérlési lehetőség: 800 Ft/db/alkalom

Labda bérlési lehetőség: 200 Ft/óra

Labda vételi lehetőség: 900 Ft/dbKözvetlen pályafoglalás: 96/547-774 vagy 96/547-770


Szállodánk SZÉP kártya elfogadóhely (OTP, K&H, MKB)A fallabda szabályaiPontozás


Mérkőzéseken többnyire az úgynevezett "hagyományos" vagy "nemzetközi" pontozást alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy csak az a játékos szerezhet pontot, aki adogatott. Ha a menetet a másik játékos nyeri meg, akkor nem kap pontot, de megszerzi az adogatás jogát. Minden játszmát kilenc pontig játszanak. Egy átmeneti időszakban használták az "amerikai" pontozási rendszert, mely szerint a labdamenetet megnyerő játékos pontot és a szerva jogát is megnyeri.Ebben a rendszerben 15 pontig játszanak. Jelenleg - (PAR – point–a–rally) -pontszámítási rendszert használják szinte kizárólagosan - ami tulajdonképpen az "amerikai" 11 pontig menő változata. 10-10 után 2 pont különbséggel lehet megnyerni az adott játszmát. Az a játékos kerül ki győztesen, amelyik öt játszmából hármat megnyer, de olyan pontozási rendszer is létezik, melyben háromból két nyert játszma szükséges a győzelemhez.


A LET és a STROKE szabályai


A testi épség megóvása és a fair játékmenet érdekében a squash szabályrendszere tartalmazza a LET és STROKE szabályának rendszerét. A LET az adott labdamenet újrajátszását jelenti, a STROKE pedig az a helyzet, amikor a játékos azért nyeri meg az adott labdamenetet, mert ellenfele megzavarta vagy megakadályozta abban, hogy visszaadhassa a labdát. A LET, illetve STROKE megítélésében érvényesülnie kell a biztonságra való törekvésnek és a sportszerűségnek is. Abban az esetben ha a játékos azért áll meg menet közben, mert félt, hogy megüti ellenfelét (ütővel vagy a labdával), LET-et kap, ha a bíró megítélése szerint valóban fent állt a sérülésveszély. Ha a labda beleütközik az ellenfélbe, akkor attól függ, hogy STROKE vagy LET jár-e, hogy a labda egyenesen a főfal felé repült-e. Ha arrafelé repült, akkor az ütő játékost megilleti a STROKE, hiszen ellenfele korlátozta a főfal szabad megjátszásában. (bírói megjegyzés - szigorúan tilos a játékostárs szándékos megütése a labdával! Ez akár a mérkőzés azonnali elvesztését is jelentheti. Amennyiben nem volt szándékos a játékostárs megütése, a bíró első esetben figyelmezteti az ütő játékost sportszerűtlen, veszélyes játék miatt - a labdamenetet azonban neki ítéli. Az ütő játékos akkor járt volna el helyesen, ha ha megáll, LET-et kér - és megkapta volna ez esetben a pontot.) Ha az ütközés előtt a labda az oldalfalak valamelyike vagy a hátsó fal felé repült, akkor LET jár. A szabály azt mondja, hogy amint az ellenfél elütötte a labdát, lehetővé kell tennie, hogy játékpartnere a legrövidebb úton közelíthesse meg a labdát. Ha ellenfele megakadályozza ebben, akkor attól függ a helyzet megítélése (LET vagy STROKE), hogy a másik játékos elmaradt ütése pontot érhetett volna, avagy sem (nyerő helyzet volt-e, vagy sem.).

Az egész tehát azon múlik, hogy milyen volt az ellenfél ütése. Ha jó ütés volt, és a másik játékosnak csak arra lett volna esélye, hogy játékban tartsa a labdát, akkor LET-et kell kapnia, ha azonban gyenge ütés volt, és a másik valószínűleg pontot szerzett volna, akkor ezért STROKE jár. A szabály szerint, az ellenfélnek annyi helyet kell biztosítani, hogy bármilyen ütésfajtához elegendő tere legyen (szabályos technikai kivitelezést feltételezve). Ha az ellenfél túl közel van, és meggátol abban, hogy felkészítsük az ütőt, vagy megfelelően vezessük ki az ütésünket, akkor STROKE jár (pont). Egyéb esetben LET jár. A már említett zavarásos eseteken kívül LET jár még abban az esetben is, ha a labda kilyukad, vagy ha a fogadó nem állt készen, és kísérletet sem tett rá, hogy visszaüsse a labdát, vagy ha bármilyen zavaró körülmény adódik, akár a pályán, akár azon kívül.Az adogatás


Az először adogató játékos eldöntheti, hogy a jobb vagy a bal oldali adogatónégyzetből akar-e adogatni. Jobb kezes ellenfél esetén általában a jobb oldali adogatónégyzetet választják, balkezes ellenfél esetén pedig a bal oldalit, mert így a labdát az ellenfélnek fonákkal kell az adogatást fogadnia, ami a legtöbb játékosnak a gyengébb oldala.Az adogatás csak akkor érvényes, ha az adogató legalább egyik lábának egyik pontja az adogatás pillanatában az adogatónégyzeten belül van , azonban úgy, hogy ez nem érinti a négyzet egyik vonalát sem. Adogatásnál a játékos a levegőbe dobja a labdát és még mielőtt az lepattanna a földre, megüti a főfal irányába. A labdának a főfalon az adogatóvonal és a határvonal közé eső területet kell érintenie, és úgy kell visszapattannia, hogy az éppen "használt" adogatónégyzettel ellentétes oldali hátsó pályanegyedben érjen padlót. A hátsó pályanegyed vagy más néven fogadónégyzet a keresztvonal, a félpályavonal, az oldalfal és a hátsó fal által határolt terület. A labda pattanhat az oldalfalon, a hátsó falon, vagy akár mindkettőn, de nem mehet a határvonalakon kívülre és a fogadónégyzetbe kell pattannia. A fogadónak természetesen ezt nem kell megvárnia, röptézhet is. A sikertelen adogatás neve fault; sikertelen adogatás következtében a fogadó nyeri meg a labdamenetet. Az adogatás abban az esetben érvénytelen, ha az adogató kétszer üt bele a labdába, vagy ha a labda a határvonalon kívül érinti a falat, vagy ha a labda az oldalfalon pattan először, és csak azután pattan a főfalra, vagy ha az adogató elvéti a labdát. Az adogató abban az esetben nyeri meg a labdamenetet, ha ellenfele nem tudja a labdát a főfalra ütni, vagy ha az ellenfele szándékosan akadályozza az ütésben, vagy ha az ellenfele nem tud beleütni a labdába, vagy ha a labda előbb pattan a padlóra, mintsem a főfalra,vagy kettőt pattan a labda a földön, vagy ha az ellenfele a labdát határvonalon kívülre üti, vagy ha az ütőn kívül bármi mással a labdához ér, vagy ha az ütő húrjain megül, esetleg kétszer üt bele.


A világ legegészségesebb sportja


A fallabdázás azon sportágak közé tartozik, mely esetében a sport szinte minden jótékony élettani, illetve egészségügyi hatása ötvözötten megjelenik. Szórakoztató élményt nyújtó hatása mellett különlegesen jó egészség megőrzési, illetve egészségfejlesztési hatással bír. Miután az átlagos edzésidő 60 perc, hosszútávú mozgásprogramban gondolkodhatunk, melynek állóképességet fejlesztő hatása nyilvánvaló. E tulajdonságunk hátterében a szív-és keringési rendszer fejlett működése, a légző szervrendszer jó állapota, és az izomzat kiemelkedő működése kell, hogy álljon. Miután hazánkban a szív-és érrendszeri betegségek vezető helyet töltetnek be a halálozási statisztikákban, a fallabda preventív funkciót láthat el e betegségcsoport területén.


A fallabda kiváló eszköz a stresszes élet szövődményeinek megelőzésben is. A szív- és légzésfunkció javulása a hétköznapi élet fizikai és szellemi téren megjelenő kihívásaival szembeni terhelhetőségünket fokozza. A hatékonyabban működő tüdő jobb oxigénkínálatot biztosít, ezzel a szellemi tevékenység minősége is javul. Az edzéseken megjelenő dinamikus, gyors mozgások izomerőt fejlesztő hatása rendkívüli, így gyakorlatilag a fallabdázás esetében játékos formában megvalósuló erőfejlesztésről is beszélhetünk. Ezen erősítési forma a hétköznapi életben is használatos mozgások segítségével történik, így a gyakorlatban jobban, hatékonyabban felhasználható erőfejlődést hoz, szemben a súlyzózással, mely kevéssé életszerű mozdulatok által fejleszti izomerőnket. A futások, ugrások, ütő mozdulatok - melyek a fallabdázás során sorozatosan fordulnak elő - jó minőségű, célszerű erősítést eredményeznek mind az izomrendszer, mind pedig a csont- és ízületi rendszer területén.


A hetente 2-3 alkalommal végzett, rendszeres fallabdázás hosszú távon a szervezet anyagcsere folyamatait is serkenti, mely jobb közérzetet, gyorsabb regenerációs képességet eredményez. A fallabdázás a leginkább energiaigényes sportágak közé tartozik, így a fogyasztásban betöltött központi szerepe érthető. A változatos, szórakoztató, játékos edzések szinte észrevétlenül „apaszthatják” a zsírpárnákat, a szokásos szenvedések, kínlódások nélkül.


Összességében tehát a fallabda összetett kondícionális képességeket igényel, az egészségmegőrzésben kiemelkedő szerepe van és mindemellett szórakoztató hatású. Túlzás nélkül állítható, hogy a stresszes életet élő emberek számára elsőként választandó sportág.


Nincs más hátra tehát, mint felkeresni a legközelebbi squash pályát a Hotel Famulusban, ahol igényes környezetben, kedvező áron tehetünk jobb közérzetünkért és egészségünkért.

(forrás: squashtv.hu)